Festliga festivaler och Ulleviupplevelser

Månaden inleds med en sprakande musikfest på Ullevi när Summerburst tar över innerplan den 1-2 juni. Bara några dagar senare, den 5 juni, återvänder Dave Grohl och Foo Fighters till Göteborg och Ullevi för vad som utan tvekan blir en minnesvärd kväll.

Den 6 juni är det Sveriges nationaldag, och det firas traditionsenligt i Slottsskogen med Musik i det gröna från Göteborgs Symfoniker. Musikfest blir det också Trädgårdsföreningen, där endagsfestivalen Garden  lockar med världsartister så som Future Islands och The National. Vill man dansa vidare efteråt kan man bege sig till den officiella efterfesten på Pustervik. På Pustervik spelar även skotska popbandet Texas  den 5 juni och Jason Isbell and the 400 Unit den 17 juni.

Lisebergs konsertschema den här sommaren är inget annat än magiskt, och i juni slår man till med nya höjdpunkter. Den 9 juni gästar Queens of the Stone Age Skandinaviens största nöjespark, och mot slutet av månaden blir det 90-talsnostalgi på hög nivå när the Offspring står på scen den 27 juni.

Festival Del Mar tar steget från Göteborgs skärgård in till Göteborgs hamn och Dockyard Hotel. Den 29-30 njuter du av Hästpojken, Vita Bergen, Anna Järver med flera, bara meter från vattnet. Mer musik, men med inriktning på hip-hop, hittar du i Frihamnen på Porto Libre den 6 juni, när Hip Hop Stan lyfter Götebogrs hiphopscen genom spännande, oetablerade artister. 

Segling i världsklass med Volvo Ocean Race

Flygmuseet Aeroseum och Aeroklubben i Göteborg bjuder in till en riktig flygfest den 8-10 juni. Under Barnens flyghelg, helimeet och Aeroklubbens 100-årsjubileum visas det upp flygplan och helikoptrar i alla storlekar, och dessutom bjuds det in gästande flygplan under en så kallad fly-in. I Aeroklubbens späckade jubileumsprogrammet ingår även utställningar och information om framtidens flyg, elflyget.

Volvo Ocean Race är världens tuffaste seglingslopp, det stannar till i fem kontinenter och når den 14 juni ”hemmaplan” i Göteborg, det sista stoppet innan den sista etappen mot mål i Holland. Det blir en veckas folkfest i Frihamnen med konserter, aktiveter och spännande tävlingar. Allt kan avgöras här i Göteborg!

Och så är det dags för den 16:e upplagan av den eklektiska musik och kulturfestivalen Clandestino. Vid sidan av huvudsätet på Pustervik kommer arrangemang ordnas på bland annat Oceanen, 7-10 juni.

Fira Midsommar i Göteborg

Den klassiska svenska traditionen midsommar firar du så klart bäst i Göteborg. Stanna kvar i stan och dansa runt stången i Trädgårdsföreningen, eller bege dig till Gunnebo Slott strax söder om Göteborg och fira i vacker 1700-talsmiljö. På vår midsommar-sida kan du snart också läsa om de restauranger som har öppet under midsommarhelgen. 

Fotbollsfest i stan

Den 9 juni blir det 5-a-side fotboll i större skala när Neymar JR’s Five gästar Göteborg. Turneringen spelas i över 60 länder med en slutgiltig final i Sao Paolo, Brasilien. I Göteborg sker kampen om finalplatserna på Heden mitt i stan.

Bollsparkande blir det mycket av i juni, kanske främst i Ryssland där VM i fotboll avgörs, men självklart kan du följa turneringen här i Göteborg också. Inte minst Sveriges matcher som bland annat visas på storbildsskärm på Ullevi, men också på flera restauranger, barer och lokaler.

En ordentlig utmaning utlovas för de lag som tävlar i 10 Lakes Swimrun, 30 kilometer simning och löpning genom natursköna miljöer strax söder om Göteborg. Start och målgång sker vid vackra Gunnebo slott, den 24 juni.

Matmarknader och italienska läckerheter

Den 2 juni blir det matfest vid Magasinsgatan när Food Market kommer till innerstans kanske trendigaste kvarter. Här har producenter från land och stad möjlighet att visa upp sina egentillverkade produkter. På marknaden finns även food trucks som erbjuder mat från hela världen.

Bra italiensk mat finns det gott om i Göteborg, därför har vi satt ihop en guide till 10 av stans härliga italienska restauranger. Ge dig ut och smaka på allt från pizza och caprese till sniglar och starkt kaffe. 

Att mikrobryggerier och hantverksöl blivit mer och mer populärt har väl inte gått någon förbi. En effekt av detta är att även folköl blivit betydligt mer eftertraktat, och något som många mindre bryggerier satsar på. Nu (den 9/6) öppnar Göteborgs första renodlade folkölsbutik ”Fölk”, där man också kommer kunna slå sig ner en stund och äta något lättare som passar till ölen.