Magiska stunder, traditioner och godsaker

Om du inte redan varit där, styr då genast släden mot Lisebergs magiska jul. Över fem miljoner skimrande juleljus sätter stämningen och den mysiga julmarknaden är ett måste. I år bjuder man dessutom på en spektakulär is-show i form av Nötknäpparen, som avslutas med en färgsprakande ljusshow.  

Det finns självklart flera andra härliga julmarknader att besöka också, så som mysiga Jul i Haga och den häftiga karibiska julen på Bananpiren. 

Den 13 december firar vi Lucia i Sverige. Män och kvinnor klär sig i vitt och ger sig ut i arla morgonstund för att lussa. Med levande ljus och vackra sånger sprider de värme i decemberkylan. Ta del av luciafirandet du med, besök någon av de mysiga luciakonserterna i Göteborg

Fira Nyår på Götaplatsen

När julen är över har vi fortfarande Nyårsafton att se fram emot. Fira tillsammans med tusentals göteborgare på Götaplatsen den 31 december och räkna ner till tolvslaget. Firandet leds i år av nyårsvärden Emma Knyckare.

Eller varför inte spendera kvällen på någon av de många restauranger som håller öppet på Nyår, se bara till att boka bord i tid!

Konserter, utställningar och mycket mer

Det finns annat än stalledrängar och tomtekörer i Göteborg i december vi lovar. Om du är sugen på lite klassisk indierock så ska du bege dig till Pustervik den 6 december då skåningarna i The Sounds bjuder upp till dans.

Rockhjältarna Europe släppte sitt elfte studioalbum i höstas och står på Lisebergshallens scen den 7 december, med sig har de Örebrorockarna Blue Pills. Den alltid lika underhållande kanadensiska trion Danko Jones har släppt en ny skiva, Wild Cat, och den tar de med sig till Pustervik den 13 december. 

Göteborgs Konstmuseum har en ny spännande utställning av Julia Peirone. Hon har kallats en av de mest intressanta konstnärerna i Norden och arbetar sedan sent 1990-tal med frågor kring identitet och fotografisk bild, ofta med fokus på unga kvinnor. Peirone ställer frågor kring vad en fotografisk bild kan vara och vad den kan göra, vad som utgör dess krafter och gränser. Se hennes utställning Girls, Girls Girls fram till och med den 18 mars.

Om du gillar film i allmänhet och dokumentärfilm i synnerhet så ska du besöka Bio Roy den 1-4 december. Då vankas det nämligen dokumentärsfilmsfestival. Svenska Filmstudion bjuder in till en retrospektiv för att fira 10 års dokumentärsfilmsproduktion i Göteborg. Filmerna följs av eftersnack med aktuella gäster, regissörer, musik och oväntade möten. 

När du tröttnat på julskinka

Visst, julborden är delikata det håller vi med om, men när man är inne på sitt tredje kan man börja sukta efter något annat. Varför inte då besöka nya tapasbaren Carmona, eller så tar du dig upp för Avenyn till Restaurang Teatergatan och provar deras signaturservering ”Nose to tail”.