Höststaden Göteborg bjuder på hårresande upplevelser och mumsigt matmys

Det alltid populära Halloween på Liseberg återvänder i oktober. Gör dig redo för 16 dagar med fartfyllda attraktioner och hårresande upplevelser med start den 13 oktober. Kalla kårar väntar för den som vågar, och parken har dekorerats med pumpor, fågelskrämmor och stämningsfull belysning.

Bor det en galen vetenskapsman i dig? Eller är du bara sugen på kluriga och kletiga experiment? Då ska du besöka Creepy Science på Universeum från 21 oktober till 5 november. Om du är på jakt efter något lugnare men ändå lite läskigt, besök då Alfons Åbergs Kulturhus och lyssna på spökhistorier under deras mysrys-dagar, med start den 30 oktober.

Hösten är skördetid och det betyder att det finns massor av läckerheter att ta del av. Besök Bondens egen marknad i Haga, varje lördag under hela Oktober, och botanisera bland bröd, ost, kött och purfärska grönsaker. Eller ta dig till vackra Tjolöholms Slott strax söder om Göteborg den 7-8 oktober och upplev en läcker skördefest med allt från lokala delikatesser till roliga uppvisningar. 

I Göteborgs Botaniska Trädgård händer det spännande saker under hösten, inte minst med den efterlängtade Pumpakavalkaden med start den 28 oktober, då du kan lära dig allt om höstens mest karaktäristiska växt. 

Massor av musik

Skotska indielegenderna The Jesus and Mary Chain gör sin första spelning på svensk mark sedan återföreningen när man uppträder på Trädgår´n den 6 oktober.  Den 11 oktober gästas Nefertiti av britterna i 50-årsfirande Fairport Convention, ett av de mest inflytelserika folkmusik-banden genom tiderna.

En annan inflytelserik artist, Thåström, spelar i Lisebergshallen den 11 och 12 oktober. Med ett nytt album som släpps under hösten blir det en härlig blandning av gamla klassiker och nytt material.

På Pustervik uppträder energiknippet Avantgardet den 13 oktober. Bandets liveframträdanden har hyllats unisont och måste upplevas! Något mer lågmält men inte sämre för det blir det den 21 oktober på Oceanen, när Nya Zeeländska singer-songwritern Aldous Harding står på scen.

Sex fantastiska musiker, alla på sitt eget sätt influerade och inspirerade av den ikoniska, legendariska, egensinniga och ständigt aktuella Nina Simone, framför sin hyllning till jazzdrottningen i Konserthuset den 23 oktober.

Mando Diao ger sig ut på turné och besöker Trädgår’n den 28 oktober. Med sig har de material från nya skivan ”Good Times”. 

Månadens största skrattfester

Gabriel Iglesias är i Sverige och uppträder på Scandinavium den 5 oktober. Iglesias har gjort internationell succé med sin komedistil som har gjort honom älskad och uppskattad i alla åldrar och av både publik och kritiker.

Superstjärnan Chris Rock gör sin första turné på 9 år och den Grammy och Emmy-belönade komikern kommer till Scandinavium den 6 oktober med sin ”Total Blackout Tour”.

Minns du mig? med Annika Andersson och Thomas Petersson spelas på Lisebergsteatern under hela Oktober och plockar fram humorn i de situationer som uppstår när barnen är utflugna, lägenheten är färdigrenoverad och bilen faktiskt går riktigt, riktigt bra. 

Spring uppåt, framåt eller inte alls

Hösten är mysig och det är skönt att slå sig ner hemma med en bok eller en kopp te. Men missa inte allt roligt som händer utomhus! För dig som vill röra på dig finns det gott om alternativ.

Under hela hösten arrangeras gratis motionslopp i Parkruns regi i Skatås. Varje lördag mellan klockan 09.30-11.00 kan du springa 5km i Skatås vackra naturområde.  

Den 5 oktober görs ett försök att slå världsrekord i antal deltagare i yogaklass i Prioritet Serneke Arena. Yogan leds av Maria Cerboni och Annelie Pompe, och rekordförsöket är ett välgörenhetsevenemang för att rädda Göteborgs hav.

Den 7 oktober arrangeras Göteborg Trappathon, världens enda stadslopp med 1000 trappsteg. Banan är 12 km och tar löpare igenom centrala Göteborg. Samma dag kan du springa för barncancerfonden i Vitamin Well Run of Hope i Slottsskogen.

Den 14 oktober är det dags för den 43e upplagan av Solvikingarnas klassiska maraton. Göteborg Marathon går mellan Slottsskogsvallen och Amundön och erbjuder flera olika distanser.

Nya restauranger att upptäcka

Jazzhuset var en institution i klubbgöteborg. Indiemeckat stängde inför sommaren, och nu öppnar restaurgangen Bonito och klubben Hoki Moki i de anrika lokalerna. Bakom den nya satsningen står gänget som driver populära restaurangerna Dubbel Dubbel och Folk.      

Skärgårdsön Knarrholmen genomgår en större förändring med flertalet nya bostäder som byggs, i samband med detta har man också fått en ny restaurang. Med sitt läge precis vid vattnet bjuder Knarrholmens Restaurang på en upplevelse utöver det vanliga. 

Historisk teater och en helkväll i kulturens tecken

Backa Teater fortsätter att spela sin uppsättning om Jeanne D’Arc och berättelsen om henne som häxa, helgon och religiös fanatiker.

Utvandrarna hade premiär på Stadsteatern i september, och föreställningen fortsätter under oktober. Med fantasi, humor, allvar och stor berättarlust regisserar Pontus Stenshäll sin teaterversion av Vilhelm Mobergs älskade roman Utvandrarna.

Den 13 oktober är det så dags för årets upplaga av Kulturnatta. En kväll då kulturen i Göteborg manifesteras. Innehållet står kulturarrangörerna för. Alla som vill får vara med och det är du som besökare som gör urvalet!