Mumin

Muminfamiljen, Snusmumriken och Lilla My är älskade världen över. De har satt Finland på kartan och gjort skaparen Tove Jansson (1914–2001) till en av Nordens mest folkära konstnärer. Men utställningen på Göteborgs Konstmuseum vidgar perspektivet och visar även hennes arbete som bildkonstnär, illustratör, karikatyrtecknare och serietecknare – ofta med ämnen som mångfald och tolerans i fokus.

–Tove Jansson var en skarp skildrare av sin samtid och ifrågasatte många av tidens konventioner. Hennes konst rymmer ett djupare budskap om hur viktigt det är att ställa svåra frågor och ständigt granska världen med nyfikenhet och ett öppet sinne, säger Anna Hyltze, enhetschef på Göteborgs Konstmuseum.

Utställningen är den mest omfattande och mångsidiga presentation som har gjorts av Tove Janssons verk i Sverige. Museet ger möjlighet till fördjupning genom bland annat föreläsningar och barnaktiviteter som sagostund och skapande verksamhet.

–För Göteborgs konstmuseum är det mycket glädjande att kunna lyfta fram Tove Jansson som bildkonstnär, en sida som var viktigast för henne själv men som ibland hamnat i skuggan av hennes roll som älskad barnboksförfattare, säger hon.

Lusten att skapa och leva har premiär på Göteborgs Konstmuseum den 11 februari och pågår till 21 maj. Utställningen är producerad av Finlands Nationalgalleri Ateneum.

Språkvärdar på plats i utställningen

De mångspråkiga värdarna hjälper dig att få en introduktion och pratar svenska, engelska och antingen somaliska, arabiska, finska eller tigrinja – titta i schemat för att se vilken dag värden pratar just ditt språk.