Södra skärgården

De bilfria öarna i södra skärgården når du enkelt med någon av skärgårdsbåtarna från Saltholmens färjeterminal. Från centrala Göteborg tar du dig till Saltholmen på cirka 35 minuter med spårvagn 11 (och 9 under sommaren). Under högsäsong går spårvagnarna var 7-8 minut. Dessutom går då även buss 114 Ö-snabben.

Alla öarna i södra skärgården är bilfria och under högsäsong kan Saltholmens parkering lätt bli full. Parkera då gärna vid Långedrags spårvagnshållplats (1,3 km från Saltholmen) och ta sedan spårvagnen till Saltholmen.

Styrsöbolaget står för trafiken i södra skärgården och båtarna går året runt. Som regel är det avgång från Saltholmen varje timme till de större öarna Asperö, Brännö, Köpstadsö, Styrsö, Donsö och Vrångö. Under högsäsong går båtarna lite tätare och kör även sommartrafik till Knarrholmen och Stora Förö. Linjerna 281 (Saltholmen-Vrångö)282 (Saltholmen-Brännö Husvik) och 283 (Saltholmen-Brännö Rödsten) tar dig lättast ut i södra skärdgården.

Samtliga av Styrsöbolagets båtar ingår i den normala kollektivtrafiken, så samma biljett gäller för såväl båt som buss och spårvagn. 

Läs mer om hur du köper ett färdbevis hos Västtrafik här.

Åk med skärgårdsbåt från city

När: Vintertidtabell fram till och med 3 juni - Se här.
Var: Från Stenpiren till öarna i den södra skärgården

Befinner man sig i centrala Göteborg och är sugen på ett besök på någon av de större öarna i södra skärgården går det nu att åka färja dit året om – direkt från stan! Som ett alternativ till att åka spårvagn till Saltholmen och där byta till färja ut till öarna kommer det nu vara möjligt att åka färja hela vägen från centrum. Turen, från Stenpiren till Styrsö, Donsö och Vrångö, tar 1 timme och 35 minuter (Stenpiren–Vrångö).

Läs mer om skärgårdsbåtarna från Stenpiren på Västtrafiks hemsida.

Planera din resa hos Västtrafik

Besök Västtrafiks hemsida för aktuella tidtabeller och pris för din resa. Reseplaneraren är ett bra verktyg även för Göteborgs skärgård.